Fond – Den mørke sauce til kød

Fond er basen til din sauce;  og sauce hører der til, når du har fat i et godt stykke kød! Her følger en god og simpel opskrift.

Du skal bruge:

2-3 kg okse- og kalveben (gerne med lidt kød og marv og helst kalv)

2 gulerødder

2 store løg

½ knoldselleri

1 lille dåse tomatpuré

Rødvin – 2 glas

3 laurbærblade, gerne friske

4 sorte peber korn

1 fed hvidløg

5 stilke/kviste af frisk timian og persille

1 porre

Olie

Sådan gør du:

Tænd din ovn på 200 grader og find en bradepande frem. Læg dine ben ind i ovnen, og brænd dem af efter du har hældt lidt olie, salt og peber henover dine ben. Efter 20 minutter tager du benene ud, smører tomatpuré på og stiller dem tilbage i ovnen.

Imens snitter du dine grøntsager i store stykker, og brænder dem godt af i en stor gryde med olien. Derefter hælder du 1 glas rødvin ned til grøntsagerne, og lader det koge næsten helt ind. Her er det et godt tidspunkt at drikke glas nummer 2 selv!

Når dette er gjort, tager du benene ud af ovnen, ligger dem i gryden og dækker med koldt vand (ca. 4-5 liter) Lad det koge op, og fjern skummet fra overfladen. Dette skal du gøre flere gange. Efter 1 times tid smider du krydderurter i din fond, og koger videre. Bliv ved med at skumme af.

Efter endnu 5 timer sier du fonden. Alt efter hvor klar den skal være, kan du lade den passere i et klæde. Din fond er nu basalt set færdig, men fortsæt med at koge ned til smagen har den rette kraft/koncentration. Selve smagen ændrer sig ikke her fra – kun hvor koncentreret den er. Kog ned til du ca. ½-1 l. Og frys ned i små poser, hvis du ikke skal bruge det hele.

Velbekomme!

Noter om maden. Du kan godt springe rødvinsdelen over (altså den del, hvor du koger den ind i dine grøntsager – ikke den del, hvor du nyder et glas imens du snitter dine grøntsager). Det kan være smart, hvis du laver en stor position, hvor du påtænker at fryse det ned. Uden rødvinen er fonden nemmere at bruge bredt senere.

Du kan også tilsætte lidt røget bacon, når du svitser dine grøntsager. Dette er med til at give din fond en lidt mere røget smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *