Bearnaise – den hjemmelavede version

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Bearnaise kan være tricky –  det indrømmer jeg blankt – men med opmærksomhed, fokus på varmen og kærlighed til smørret, så er det her, at du frembringer den perfekte hjemmelavet bearnaise til et stykke rødt kød, hvor pommes frites eller ovnkartofler er tilbehøret.

Du skal bruge ( 4 personer)

– 300 gram smør, gerne usaltet. Men jeg bruger dog selv ofte saltet

– 3 æggeblommer

– 1 dl hvidvinseddike

– 1 stor håndfuld estragon

– 1 skalotteløg –

– 1 lille håndfuld persillestilke og evt. kørvel

– 5 peberkorn

Sådan gør du

Start med at lave din bearnaiseessens.  Tag en lille gryde og hæld eddiken i sammen med de 5 peberkorn, 3-5 stilke estragon, dit persille og evt. kørvel. Kog ned til ca. 1/3 er tilbage.

 essens

Sæt dit smør over i en gryde og smelt ved lav varme. Når det er smeltet hælder du forsigtigt det smeltede smør over i en anden beholder, så vallen bliver tilbage i gryden. Hvis det er hvidt skum/urenheder oven på den klarede smør, fjernes dette med en ske.

Find en tykbundet gryde, og slå tre æggeblommer ned i gryden sammen med 1 spsk. bernaiseessens. Tænd for varmen (ikke ret meget) og pisk løs. Dine æggeblommer skal have en luftigt og cremet konsistens.

Begynd forsigtigt at hælde den klarede smør ned i æggemassen imens du pisker løs. Start med en spiseskefuld, så endnu en og til sidst kan du hælde den klarede smør i langsomt men mere jævnt med små pauser. Du skal holde øje med temperaturen, din bearnaise må ikke komme over 63 grader, da den her vil skille. Dette er det afgørende punkt for en god hjemmelavet bearnaise!

Smag til med salt, peber og hæld eventuelt mere essens i undervejs. Slut af med at hælde så meget hakket estragon i saucen som du har. Kørvel hvis du har det.

Du laver hjemmelavet bearnaise som det sidste, inden manden skal på bordet. Hvis det er til en oksesteg, så lav saucen imens kødet trækker – det tager ikke meget mere en ti minutter, hvis alle ingredienser er parate.

Noter om maden. Mange bruger vandbad for at holde varmen under kontrol, men øvelse gør som bekendt mester. Derfor skal du naturligvis spise bearnaise, så tit som vægten  og humøret tillader det!

Sørg for at alle ingredienser har samme temperatur (stue), når du begynder. Hvis saucen skiller, er den blevet for varm. Tag den af varmen og hæld 2 spiseskefuld koldt vand i og pisk løs. Det kan hjælpe, men ikke altid.

Hollandaise sauce er samme fremgangsmåde. Her bruger du dog blot vineddike eller citronsaft i stedet for bearnaiseessens og udelader den hakkede estragon til sidst. Du kan smage til med lidt dijon – og hvis det er til fisk, så gør lidt hakkede kapers en stor forskel.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *