Blomkålssuppe med torsk

Blomkålssuppe og andre supper baseret på grøntsager (og fløde) er ret nemme at lave,. De koster ikke ret meget og smager meget bedre, end hvad du kan finde i supermarkedets frostafdeling.

Det skal du bruge (4 personer som aftensmad);

1 blomkål

1 stort løg

2-3 fed god hvidløg

2 selleristængler

1/2 rød chili

1 skive røget bacon

1 kvist timian

1 klump frisk ingefær på størrelse med en ekstra stor tommelfinger

1 liter hønsebouillon

300 gram torsk

3 skiver daggammelt rugbrød

1 økologisk citron

æble- eller hvidvinseddike

50 gram smør

1-2 dl madlavningsfløde

Lidt skovsyre og bredbladet persille

Sådan gør du:

Start med at få de tynde skiver af rugbrødet ind i en ovn. De skal have mellem 20 og 40 minutter alt efter “alder” og tykkelse.

Snit hvidløg, selleri, chili, løg, ingefær og sæt over i en tykbundet gryde med 50 gram smør. Knæk blomkålen af stokken og få det i gryden. For smagen er det vigtigt, at der kommer en stegeskorpe på grøntsagerne. Gem blomkålsstokken, find mandolinjernet frem (men pas på – det er ultimativt verdens farligste redskab!!) og træk to tynde tværsnit af blomkålsstokken per person af stokken. Smid det røgede bacon i gryden sammen med timianbladene.

Når grøntsagerne har stegeskorpe hældes bouillonen over. Det skal lige dække grøntsagerne. Her kan der snydes og bruges to-tre terninger fra knorr og kogende vand. Lad det hele koge, når mørt tag baconskiven op igen. Find blender eller stavblender frem. Når godt blendet hæld 1-2 dl. fløde i (almindeligt kan godt bruges som alternativ). Kog op og smag til med æbleeddiken, salt og peber.

Varm en pande godt op, Steg torsken. Den skal være rå inden i. Når den kommer i suppen, så koges den færdig.

Tag rugbrødet ud og bræk det i små stykker. Imens varmer du de flotte suppetallerkner i ovnen. Hæld suppe i skålen, fordel lidt små stykker rugbrød i suppen. I midten placerer du stykke af torsk. Riv citronskal oven på suppen, frisk sort peber, lidt persille og lidt skovsyre.

Velbekomme.

I glasset har du en Chardonnay.

Noter om maden. Rejer og kammuslinger er fantastisk emner som alternativ til torsken. Alt efter hvor tynde dine fiskeelementer er behøver de nærmest ingen tilberedningstid