Chili con carne – med skært kød og chokolade

Måske verdens bedste chili con carne. Eller i det mindste Gastrolands bud på verdens bedste chili con carne. Den er ikke så svær at lave, men tager lidt tid.

Du skal bruge (10 personer eller deromkring):

3 kg skært oksekød i små tern (bov, bryst eller andet)

1,5 kg hakket oksekød

4-6 løg alt efter størrelse snittet fint

4-6 fed hvidløg snittet fint

4-5 dåser drænet bønner af forskellig type (eller opblødt over natten). Dog ikke baked beans

Piri-piri/chiliflager efter smag (1 stor spiseske er en god begyndelse)

1-2 spiseske spidskommen

2-4 friske chilier

250 gram mørk chokolade

4 dåse tomat

2 røde peberfrugter i strimler

2 stang kanel

2 shot af espresso

1 l oksebouillon

Lidt æbleeddike

Sådan gør du:

Svits løg, rød peber og hvidløg i en stor gryde indtil de er gennemsigtige (altså løgene). Tag op og steg kødet i portioner ved relativ hård varme. Der skal stegeskorpe på kødet.

Smid alle krydderier i gryden sammen med løgene. Efter et par minutter hældes de hakkede tomater i. Tilsæt espressoen. Lade det simre et stykke tid.

Oksebouillon tilsættes, men pas på med, hvor meget du hælder i. Det hele skal koges af igen.

Efter 3-4 timer tilsættes bønnerne og chokoladen. Lad det simre videre i 30-40 minutter.

Smag til med salt, peber, eddike og piri-piri.

Serveres med godt brød, creme fraiche, frisk chili, lime og gerne masser af friske koriander til. Når sulten er størst, så kan du med fordel have lidt ris som tilbehør.

I glasset har du en kold øl.

Noter om maden. Når drengene (eller de hårde piger) er på besøg kan du med fordel tilsætte din chili con carne lidt røget whisky. Blot et shot eller to. Giver en dejlig dybde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *