Fiskepinde af torsk med remoulade og brød – forret nytårsaften

Torsk er et element som skal på bordet nytårsaften, men som også burde komme på bordet ved mange andre begiveheder. Det er en nem fisk at arbejde med, og den smager fortrinligt. Her som hjemmelavet fiskepinde.

Du skal bruge (forret 4 personer):

  • 300 gram frisk torsk
  • 1æg
  • 1 stor kogt kartoffel
  • Rasp
  • 1-2 sammenpisket æg
  • Salt og peber
  • Smør
  • 1 dl græsk yoghurt
  • 1 dl creme fraiche 38%
  • Stor håndfuld dild
  • 1 lille romanesco blomkål
  • Syltede drueagurker (4-6 stykker)
  • Syltet gulerødder (2-4 stykker)
  • 2 skiver rugbrød ristet godt igennem i ovnen
  • Lidt kapers
  • Et glas pickles – behøver ikke være fyldt
  • Lidt gurkemeje
  • Lidt karry
  • 2 citroner

Sådan gør du:

Rens torsken og lynsteg den på en varm pande i noget smør med salt og peber.

Pisk et æg. Mos kartoffel og torsk ned i æggemassen. Tilsæt fintrevet citronskal fra ½ citron. Farsen skal være rimelig fast, så du kan med fordel holde lidt igen med ægget. Hvis det bliver for flydende, så tilsæt lidt mere kartoffel eller evt. lidt rasp.

Stil farsen på køl i en god times tid.

Imens laver du din ”dekonstruktion” af remouladen. Men start med at få to skiver rugbrød i ovnen ved ca. 150 grader. Jo flere korn brødet har, jo bedre. Hold øje med brødet, det må ikke blive sort. Lad det køle af i 5-10 minutter, hvorefter det skal blendes godt og grundigt. Bagefter opbevarer du krummerne i en lufttæt beholder – hvis du ikke bruger det hele, så er det glimrende som yoghurt-topping efterfølgende.

Rør yoghurt og creme fraiche sammen. Rør lidt karry og gurkemeje i. Smag løbende til. Forvent ½ spsk. af hver. Hvis du har et glas (hjemmelavet) pickles stående i køleskabet, så hældt 2-3 spsk. væde i din yoghurt/creme fraiche. Smag til med salt, peber, karry og citron.

Pluk og skær dine grøntsager til. De skal være i grove tern. Hvis du har et glas pickles kan du finde nogle grøntsager deri, men lav en hurtig eddikelage, hvor dine grøntsager kan komme i til en lynsyltning.

Find din fiskefars frem. Med en stor kokkekniv og en skærebræt formes fiskepindene. Hold kniven våd. Når de alle er lavet skal de på køl. Gerne i fryseren.

Lige inden I skal spise gør du tallerkenerne parate: smør et tyndt lag af creme fraiche/yoghurt ud på tallerkenerne. Drys rugbrødet ud over. Pynt med grøntsagerne og slut af med dild.

Varm en smagsneutralolie op i en dyb gryde. Pisk to æg sammen. Vend de frosne fiskepinde i æggemassen og vend derefter i rasp (som er blandet med salt og peber). Ved hjælp af en hulske kommer du fiskepindende ned i olien. Vend dem løbende og pas på de ikke bliver sorte i kanten. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og placeres på tallerkenerne. Slut af med lidt dild og karse på toppen.

Noter om maden:

Vi havde unge kræsne damer med til bords, men ellers vil jeg anbefale at der kommes lidt hakket kapers i fiskefarsen – og evt. også lidt karse.

I glasset har du en fed hvidvin lavet på Chardonnay fra Australien.