La Familia – en søndagsmiddag i familiens tegn

I Italien har de stærke familiebånd; og forskellige generationer samles ofte rundt om bordets glæder. En hyggelig og stærk gestus, som reflekterer både de sociale normer og samfundets økonomiske struktur. På trods af forskelle mellem italienske og danske normer og samfundets økonomiske struktur, så gælder det jo heldigvis også, at der er stor glæde ved at samle familien til en dejlig søndagsmiddag ligegyldig, hvor du bor, hvor antallet af retter skaber et fællesskab, som strækker sig over nogle timer. Specielt hvis vi på den gastronomiske side lader os inspirere af de italienske madnoter, kan vi nemt få tiden til at flyve. Timer der kan bruges til at blive lidt klogere på, hvordan vi alle sammen har det; men også nogle timer, hvor der kan diskuteres mad og vin på kryds og tværs.

Forleden havde vi inviteret et par af de netop hjemme-fra-flyttede-børn hjem til en udvidet middag; og de italienske kogebøger var blevet dyrket gennem ugen for at sammensætte en lækker, men også enkel menu.

Vi startede med antipasti – på baggrund af en tur til Malaga med derfra hjembragte spanske specialiteter blev starten lidt tapas-præget – hvor en Manchego (18 måneders lagring) og Iberco Bellato-skinke udgjorde midtpunktet. Kød og ost blev bragt sammen af nogle hjemmebagte grissinier. Opskriften på grissini kan nemt findes på nettet, men Gastrolands version tager udgangspunkt i Locatellis opskrift fra Made in Italy. Du starter med at smelte 50 gram smør, hvorefter 2 dl sødmælk tilsættes. Når mælk-smør er lun tilsættes 10 gram gær.

Ca. 400 gram italiensk hvedemel, 1 dl revet parmesan og 10 gram salt røres sammen i en skål, hvorefter mælkeblandingen tilsættes. Dejen skal æltes 10 min ved lav hastighed i foodprocessoren og skal derefter hvile lunt i 30-40 minutter. Ælt dejen igennem igen og lad den atter hvile i en halv times tid.

grissini1 antipasti-som-tapas

Varm ovnen op til 180 grader, imens ovnen bliver varm, ruller du dele af dejen ud til en tynd plade på ca. 0,5 cm i tykkelse, hvorefter du skærer dejen over i strimler (1 cm i bredden). Rul strimlerne så du får nogle runde dejstænger. Til sidst skal de i ovnen i omkring 15 minutter – men hold godt øje med dem, så de ikke brænder på.

Derefter kom turen til en svamperisotto, som vitterlig ikke er svær at lave, hvis du blot følger nogle få anvisninger, og giver din risotto fuldkommen opmærksomhed. En god risotto er ganske enkelt fantastisk – og skal spises uden tilbehør. Find opskriften her.

risotto med nødder

Når kulhydraterne er på plads, så skal der proteiner på bordet – med andre ord er vi ankommet til italienernes 3. runde af måltidet, som hedder Carne: kød. Efter den tunge risotto er der ikke behov for forvirrende og tunge emner på tallerkenen, og her stod den blot på saltimbocca med få grillede grøntsager.

Saltimbocca betyder noget i stil med ”springe ind i munden”. En super lækker og nem ret, som består af meget få elementer. Tag en kalvefillet og hammer den flad med en kagerulle (lig kødet under noget film inden du slår løs). Ovenpå kødet placeres en eller to blade salvie og øverst en skive parmaskinke. Det hele fastgøres med et par tandstikker. Bagsiden af kødet vendes i mel. Derefter tager du en pande, varmer lidt olie og nogle hele små tomater og hvidløg på den varme pande– steg det fem minutter og fjern fra panden. Nu skal kødet på. Skru op for varmen og tilsæt lidt mere olie. Først steger du siden med skinken nedad. Efter ca. to-tre minutter kan du se, at varmen er mere end halvvejs gennem kødet, og så vender du dem, og giver dem 1-2 minutter mere. Tag kødet af og imens kødet sætter sig, laver du saucen, ved at lade tomaterne komme tilbage på panden, hvorefter du tilsætter et glas hvidvin. Lad det koge ind og smag til.

Du finder nogle opskrifter på nettet, hvor saltimbocca’en er rullet sammen som en rullepølse. Det ser godt ud, men kødet er nærmest umuligt at stege, uden at de yderste lag får alt for meget varme og dermed bliver gennemstegte og kedelige. Den flade version er min absolutte favorit!

saltimbocca-faerdig

De grillede grøntsager laves i en ovn, hvor du hælder lidt olivenolie og balsamicoeddike over. Alt efter tykkelse skal grøntsagerne have 30-45 minutter ved 180 grader. Husk salt og peber.

Det hele serveres på varme tallerkener med revet parmesan på toppen.

Som prikken over i’et drak vi en Pira, Barolo fra 2007. Det var en fornøjelse – selvom den nok passer bedre til risottoen end til kalvekødet.

Vi sluttede af med æbletærte, som var bygget op med en kagecreme og æbler. I cremen indgår æg. Her var jeg uopmærksom og varmen kom over de 60 grader. Ikke nogen lækker oplevelse, da æg sætter sig ved de +60 grader. Men vigtigt at slutte af med det søde – altså dolce. Prøv evt. denne mere enkle æbletærte, som selv jeg ikke kan ødelægge.

Få inviteret familien på besøg og find gryderne frem. Hvis du skal bruge mere inspiration, så kan du finde kødboller i tomatsauce her;  havtaskekæber med italienske noter her, en efterårsklar frittata med kål her eller en porchetta lige her.

frittaingredienser IMG_00000126

Buon appetito.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *