Makrelmad dekonstruktion

Makrel – tomat – mayo -brød

Tag noget så klassisk og typisk som makrel i tomat og få en anderledes frokostret ud af de basale ingredienser.

Du skal bruge (ca. 30 kugler – du skal bruge 1-2 per mand)

20 makrelfileter

1 stor bæger tomatpure

1 bæger rygeost (250 gram)

2 små glas kapers

Saften af to lime

Smør

Rasp

2-3 æg

Olie til friturestegning

2 store godt kogte kartofler

Salt og peber

2-4 skalotteløg (alt efter størrelse)

10-12 forskellige farver tomater, hvor kernerne er fjernet

Æbleeddike og olie

2 dl hjemmelavet mayo

1-2 fed hvidløg

Dild

Sådan gør du:

Start med at rense fisken og få fjernet skind og ben. Pas på – der er ben i makrelfileten. Imens du gør fisken ren, så lad dine meget finthakkede løg simre på panden sammen med en god klat smør. Når løgene er ved at være gennemsigtige kommes tomatpure og fisken på. Skru op for varmen. Slut af med putte kapers i. Fisken behøver ikke være gennemstegt, når du tager den af, men skal have fået nok til at den går i stykker, når du rører rundt i farsen.

Rør en fars af den stegte fisk, rygeosten og de kogte kartofler. Smag til og stil på køl. Når farsen er nedkølet ruller du kugler på størrelse med bordtennisbolde. Stil dem på køl – gerne på frost.

makrel inden panering

Dine råsyltede tomater laves ved at skære tomaten ud i tynde skiver. Skiverne lægges i en lufttæt beholder, hvor lidt olie, eddike, salt og peber drysses over.

Lav din mayo. Find en fremgangsmetode her. Smag til med hvidløg.

Lige inden servering placeres serveringstallerkenerne i en ovn. Du varmer olien op til lidt over middelvarme og pisker nogle æg, så alt er klar til paneringsøvelsen.

Kuglerne rulles i æggene og så i raspen. Kommes forsigtigt i en gryde. Forvent, at du skal give dem to gange, så de tør helt op og bliver godt sprøde– men pas på de ikke bliver for mørke. Alt efter størrelse på gryden kan du have fire-seks kugler i per gang.

Kuglerne serveres på en bund af de råsyltede tomater, lidt aioli og rugbrødschips. Slut af med dild og/eller karse

I glasset har du et glas sprød hvidvin eller en hvedeøl, hvis det er frokostbordet.

Noter om maden Ideen om at lave kugler i friture er ret oplagt, og mange ting kan ændres og serveres på denne måde.  Se f.eks. torskekugler til nytårsaften lige her. Fiskefarsen kan smages til med ekstra meget rygeost og forskellige krydderurter.