Porchetta

Den traditionelle flæskesteg er en dejlig spise – men når italienerne har valgt at rulle et svineslag/svinebryst for at få sprøde svær 360 grader rundt om stegen, så er det svært at argumentere mod denne fremgangsmåde – altså jeg mener: der er flæskesvær hele vejen rundt om stegen!!!

IMG_00000124

 Du skal bruge

Et svineslag på ca. 1,5-2 kg

1 lille spiseske hver af de forskellige tørrede kryderier: koriander, sort peber, fennekelfrø og salt.

En stor håndfuld tørrede abrikoser

En stor håndfuld svesker

3-4 hvidløg

En stor håndfuld bredbladet persille

2 kviste frisk rosmarin

2-3 kviste frisk oregano

Køkkengarn

Sådan gør du

Start med at varme alle de tørrede krydderier på panden. Imens hakker du alle de friske krydderurter og hvidløget fint.

Knus de tørrede og varme krydderurter i morteren.

Er du smart, så har du bedt slagteren om at ridse tern i skindet – ellers skal du have fundet din skarpeste køkkenkniv frem.

Start med at gnubbe indersiden af slaget med de tørrede krydderier, bagefter placerer du de friske krydderurter, svesker og abrikoser i midten.

IMG_00000126

Tag godt fat i slaget og rul det stramt  sammen. Bagefter laver du en løkke i dit køkkengarn,  og vikler det rundt om slaget. Slut af med at gnubbe salt ind mellem ternene.

IMG_00000128

 

Kødet og ingredienserne holder stegen lækker  saftig under hele stegeperioden. Hvis du laver den i ovnen, så put lidt vand i bunden af bradepanden. Dels holder det stegen saftig og dels får du samlet fedt op til en evt. sauce. Forvent den skal have ca. 3 timer ved 150 grader. Tag den ud, skru op for grillen og giv den 5 minutter for at få sprøde svær.

Hvis du laver den på grillen, så skal det være indirekte grill. Hold styr på temperaturen og så holder den også fint til tre timer der. Bonusen ved grillen er naturligvis den lækre røgsmag. Her skal du sandsynligvis slutte af med at give den lidt direkte varme for at få sprøde svær, men det er ikke sikkert.

Lad stegen ligge 10-20 minutter inden du skærer den ud med din skarpeste brødkniv.

Som tilbehør fik vi sidste gang en rå kålsalat med spidskål, grønkål, valnødder, bredbladet persille og æbler. Dertil en olie-eddike dressing med hvidløg, sukker og sennep. Salaten er god til at bryde den lidt fede smag, som ellers er i en ret som denne.

I glasset drikker du en øl – f.eks. en IPA som bryder med smagen. Eller en fed sort som  understøtter smagen.

Velbekomme!

Noter om maden

Jeg har før lavet porchetta med en svinemørbrad inden i slaget – det giver stegen en ekstra delikat kødstruktur. Men så skal du passe mere på temperaturen og være sikker på, at der er vand i bradepanden, hvis du laver den i ovnen. 

Sørg for at lave nok, for dagen efter er den genial til en sandwhich -specielt hvis hovedet er lidt tungt.

 IMG_00000137

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *