Hjemmelavet rillettes af svin til julefrokosten

Rillettes af svin er en nem og oplagt ret til frokostbordet. Det er den franske sylte og du kan lave den på et utal af måder. Nedenstående er inspireret af en opskrift i Bistro (af Stéphane Reynaud). I øvrigt en af mine absolutte favorit kogebøger inden for mad.

Det skal du bruge:

1 kg nakkekam

1/2 kg svinebryst/svineflæsk

1 kg svinefedt (jeg bruger Palmin)

3-4 store løg

2-3 lauerbærblade

Frisk timian og salvie

1 flaske hvidvin

Salt og peber

Sådan gør du:

Skær kød i i terninger og løgene i skriver.

Start med at smelte 500 gram svinefedt, og tilsæt krydderurter, kød og løg. Til sidst hældes to glas hvidvin over. Dine krydderurter kan du med fordel samle i en thepose. Det gør det nemmere at fiske det hele op igen.

Lad blandingen simre for svag varme i 5-6 timer – undervejs tilfører du svinefedt og hvidvin efter behov. Husk selv at smage på hvidvinen – du skal jo lige være sikker på, at den er tør og dejlig.

Efter 4 timer begynder du at smage til med salt, peber og hvidvinen. Når kødet falder fra hinanden uden modstand fylder du det i krukker/forme (som er skoldet og skyllet med atamon) og slutter af med at hælde den flydende fedt i glasset, så det dækker rilletten.

I glasset har du enten en rødvin med struktur fra bordeaux, en hvidvin med syre eller en tjekkisk pilsner, som også kan gøre det med en fed rillettes.

Noter om mad. Rilettes kan også laves med and, det smager fantastisk. Begge dele spiser du med grov rugbrød, en stærk sennep fra Dijon og hjemmesyltede rødbeder eller asier.

Jeg har flere gange lavet det alene med en nakkekam på 2 kg. Den bliver måske knap så fed, som hvis du også bruger flæsk – men den er stadigvæk virkelig lækker. Du kan med fordel også tilføje 3-4 fed hvidløg under kogetiden.

Det ser faktisk ikke specielt lækkert ud, når du laver det – men det smager lækkert!!!

IMG_00000110

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *