Risotto med svampe

Risottoen er en af de helt klassiske retter – men den er ikke helt så udbredt i de danske køkkener, som den burde være, hvilket er synd, da den er nem at lave og smager fantastisk med parmesan, sort peber og persille på toppen.

Du skal bruge (hovedret til 2 personer):

1 kop hvidvin (men gerne en ekstra kop som dog skal være kold)

200 gram risottoris

1 skalotteløg (eller 2 små)

1 stang bladselleri

I bundt persille

1 liter hønsebouillon

Parmesanost

250 gram blandede svampe

Olie, salt og peber

Hvidløg

Evt. nogle friske hasselnødder

Sådan gør du:

Start med at svitse svampene i en tykbundet gryde, smid det finthakkede hvidløg i til sidst. Svampene har fået nok, når væden er trukket ud af dem og er fordampet. Tag svampene op af gryden.

Svits løg og bladselleri i gryden (den samme) med lidt olie. Når løgene er gennemsigtige, hælder du en god sjat olie i gryden og tilsætter risene. Svits risene et par minutter. Hæld den ene kop hvidvin (den lune) i gryden og rør rundt indtil fordampet. Den anden kop (den kolde) hælder du i et glas til dig selv – det tager ca. 25 minutter at lave en risotto, og du kan ikke forlade den undervejs, så et glas koldt hvidvin er godt (og nødvendigt) selskab undervejs.

Efter hvidvinen er fordampet, dækker du dine ris med bouillonen og rører rundt. Dette fortsætter du med indtil dine ris er færdige. Når du er ca. halvvejs tilsætter du dine svampe – det vil sige efter 15 minutter. Det tager som sagt ca. 25 minutter, men varmen på din bouillon vil påvirke tilberedelsestiden. Risene skal have bid, og må absolut ikke koge ud.

Til sidst tilsættes den revne parmesan og du smager til med salt og peber.

Server retten med et godt stykke brød og evt. en grøn salat til. Ligger du inden med nogle hasselnødder, så smager det fantastisk ovenpå.

I glasset har du rødvin. Jordsmagen fra svampene går godt med en Barolo – så bliver det ikke meget bedre!

Noter om maden

Husk at bruge varm bouillon til din risotto – ellers tager det hele meget længere tid. Du skal også huske på, at du tilføjer parmesan til sidst – så pas på med salt undervejs.

Hvis du har lidt risotto til overs, når I har spist, så gem det til dagen efter. Form det til flade “frikadeller” og svits det i masser af olie på en pande. Det smager godt, men er givetvis lige så usundt som det lyder!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *