Svin m. kål, æble og kartofler

En skaftekotelet er et mørt og saftigt stykke kød fra grisen. Når tilberedt med  rette tilbehør, så bliver det en lille bid af himmerriget.

Du skal bruge

1 skaftekotelet per person

1 stor bagekartofel per person

Spidskål (2-3 store blade per person)

Salvie, citriontimian, lauerbærblad og hvidløg

2 tørrede abrikoser per person

Valnødder

Smør

1 æble

 

IMG_00000077

På billedet er der også et par stegte gulerødder. De giver lidt sprødhed til retten – og hvis vendt i honning kan de give et godt pift til retten; men det er valgfrit.

Sådan gør du

Start med at skrælle kartoflerne og koge dem godt møre i usaltet vand. Når kartoflerne er færdige, hælder du lidt af kogevandet i en pande. Der skal ca. være ½ cm vand fra bunden i panden. Heri tilsætter du krydderurter, hvidløg, salt, peber og en spiseskefuld smør.

Kog vandet ned til ca. halvdelen. Fjern stilke, de hele urter og hvidløget fra panden, og smid fintsnittet spidskål sammen med de hakkede abrikoser i vandet. Hæld va. 1/4 fløde over, og kog blidt ned i ca. 5 min. Et minut inden du tager kålen af smider du æblebåde i kålen, så det får lidt varme.

Når kartoflerne er færdige, sætter du skaftekoteletterne over på en varm grillpande i lidt olie og smør med de hele krydderurter på panden. Giv det en god omgang salt og peber inden det kommer på panden. Stegetiden er ikke særlig lang – mellem 2-4 minutter per side – men afhænger naturligvis af størrelsen. Pas på det ikke får for meget.

I mens du venter på at spidskålen bliver færdig moser du kartoflerne groft med smør, salt og peber i en lille kasserolle ved svag varme. Ved servering drysser du citrontimian over mosen og lidt saltflager.

I glasset skal du bruge en ikke for fyldig rødvin. En ung Chianti eller en ung Rhone-vin vil passe godt. Senest drak vi en Terrasses fra Chateau Pesquie, 2010. Men afhængigt af, hvor fed (fløde og smør) du har valgt at lave maden, så kan du også bruge en hvidvin med lidt syre til maden.

Hvis du gerne vil have hvidvin til, så skift kogevandet fra kartoflerne ud med hvidvin når du tilbereder spidskålen – det vil du ikke fortryde.

Velbekomme!

Noter om maden

Svin, salvie, æble, timian og peberrod er et uovertruffent “5-skud”. Det kan kombineres undeligt og det er reelt kun vores fantasi, som sætter grænser her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *