Vintermad – Svinekæber i mørk porter fra Thy

Svinekæber varierer meget i pris, men reelt burde du kunne køb nogle flotte kæber for få penge, og dermed har du et super billigt stykke kød med uanede potentiale til en flot ret en kold vinteraften.

Det skal du bruge (4 personer):

  • 8 store svinekæber. Renset og fri for sener og fedt
  • ½ liter Thy Limfjords Porter (så kan du nemlig også få et glas imens du laver maden)
  • 5 store gulerødder
  • 3 store løg
  • 4 persillerødder
  • 4 fed hvidløg
  • 1 lille dåse med tomatpure
  • Hvedemel til at vende kødet i
  • ½ liter bouillon (grøntsags)
  • 4 kviste timian
  • 4 friske laurbærblade
  • 25 gram smør og lidt olie
  • Æbleeddike, salt og peber til at smage til
  • Rodfrugter til en mos samt lidt ekstra smør

Sådan gør du:

Start med at hakke gulerødder og persillerødder i meget store tern, så det kan fiskes op af gryden igen. Gem et par hele gule- og persillerødder. Hvidløg og løg hakkes fint. Kødet skal afpudses og sener skal fjernes. Kæberne kan evt. halveres, hvis de er meget store, og så vendes i en melblanding bestående af mel, lidt salt og lidt peber.

Svits kødet på en varm pande i noget olie og smør, så du får skorpe på kødet. Slut af med at tømme tomatpureen ned til kødet. Varm det godt igennem i et par minutter. Nu skal grøntsagerne, timian, laurbærblade og øllet i. Husk at tage et glas øl til dig selv. Der skal ca. 33 dl øl i gryden. Lad det koge lidt ned i 5-10 minutter. Hæld ca. 2-3 dl bouillon ned til maden. Skru ned for varmen, sæt et låg på og lad det simre for svag varme. Rør gerne rundt i gryden en gang i mellem.

Efter de første 45 minutter ser du til maden igen og nu skal der smages for første gang. Smag sovsen igennem og få tjekket for konsistens og smag. Hæld evt. mere bouillon i, hvis du er ved at løbe tør for væske. Brug lidt æbleeddike, salt og peber til at smage dig ind på rettens endelige form.

Her kan du passende gøre kartofler og persillerødder parate til din mos. Kog 12 kartofler af mellemstørrelse og 2-3 persillerødder. Hæld det meste af vandet fra, og lad det stå.

Nu skal der gå i hvert fald 60 minutter, men kig gerne til den 3-4 gange imens. Sørg for, at der er nok væde, at den ikke bulderkoger, smagen går den rigtige vej og nyd processen. Efter ca. 2 timer tager du gulerødder og persillerødder op og erstatter dem med nye, som er skåret i mundrette stykker.

Nu skal det koge videre ved svag varme i 30 minutter. Tjek kødet, det skal være tæt på at falde helt fra hinanden. Smag til.

Tyve minutter før servering laver du din mos færdig. Brug 50 gram smør og mos det godt ned i kartoflerne. Brug den gryde som du kogte kartoflerne i. Pas på de ikke har for meget vand i, når du starter. Du kan altid hælde mere vand til din mos – men af indlysende grunde er det svært at trække vandet ud af mosen, hvis det bliver for tyndt! Smag til med salt og peber.

Serveres på lune tallerkener. Her blev de serveret med syltet rødløg og frisk hakket persille.

I glasset har du en syrah fra Frankrig, men er du til marmelade-vine, så kan du med fordel slå til her.